Introducció
El cervell és, probablement, l’òrgan més singular de tots plegats. Per començar, és l’únic que s’estudia a si mateix, però amaga moltes preguntes dins el seu funcionament. Pot existir una ment sense cos? Quin és l’origen de la consciència?
Als nostres reportatges hem parlat de la seva anatomia i les seves cèl·lules, hem recomanat llibres i hem parlat amb investigadores neurocientífiques pioneres. Avui, però, us recomanem l’exposició Cervell(s) al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Teniu tota la informació al següent link, però nosaltres us la resumim…
Quan i on té lloc?
El CCCB, conegut per explorar els vincles entre diferents disciplines, fa aquesta aposta per establir vincles entre la neurociència i les arts. A través de més de 300 objectes exposats a l’edifici del carrer Montalegre, 5 (Barcelona), s’explora aquest òrgan i tot el que l’envolta a través de tres grans blocs marcant passat, present i futur. Es pot visitar de dimarts a diumenge i els festius en l’horari de 11h a 20h, a excepció dels dilluns festius, en què el centre està tancat.
L’exposició, tot i estar exposada permanentment del passat 27 de juliol al pròxim 11 de desembre, disposa d’un cicle d’activitats relacionades amb les temàtiques que s’expliquen d’allò més interessant. Debats, projeccions, col·loquis… n’hi ha per tots els gustos. Per més informació, consulteu el web de l’exposició.
A qui va dirigit?
És apta per a tots els públics! Moltes preguntes gaudiran d’una resposta més innocent o menys carregada de prejudicis o efectes secundaris de l’experiència, de manera que fins i tot els petits de la casa poden sentir l’estudi del cervell com a propi.
Les entrades tenen un preu de 6€, però col·lectius com jubilats, usuaris del Carnet Jove, de Biblioteques, de família nombrosa o monoparental, menors de 25 anys, o docents d’universitat tenen un preu reduït de 4€. A més, els diumenges a la tarda l’entrada és gratuïta amb reserva prèvia a través de la web on, un altre cop, hi trobaràs tota la informació.
Però això no és tot! En col·laboració amb el CCCB, a les nostres xarxes hi trobaràs un sorteig de 10 entrades individuals per visitar l’exposició pel dia que vulguis! Entra als nostres perfils de Twitter i Instagram i segueix els passos per entrar al concurs!
Valoració de Ciència Oberta
Cervell(s) es tracta d’una exposició molt interessant que ens ensenya tot el que sabem i, sobretot, tot el que queda per aprendre sobre un dels nostres òrgans més importants: el cervell. A través de més de 300 objectes, passem per la història de la recerca del cervell, l’estat actual de la neurociència i les qüestions oberts i arribem a altres tipus d’intel·ligències, com la dels animals o l’artificial.
A parer nostre, els diferents objectes, des de llibres, maquetes, material científic i fins a obres d’art, es combinen magistralment per guiar-nos en les diferents seccions de l’exposició i apropar-nos a la difícil tasca de mirar-nos a dins nostre i entendre com funciona el complex òrgan. Això no obstant, potser es fa difícil seguir-ne el fil conductor entre tantes instal·lacions sense una guia, que en el nostre cas vam tenir del personal del museu. El disseny minimalista de l’exposició, malgrat ser agradable i interessant, pot fer que et perdis entre tots aquests els objectes.