Les intel·ligències artificials (IA) podran arribar a superar els humans? Hi ha molta gent que pensa que estem lluny d’això, però la veritat és una mica diferent. Cada vegada hi ha més aparells capaços de fer coses que abans semblaven impossibles. Un bon exemple d’això és la creativitat en la creació artística, una qualitat que, fins fa poc, es considerava exclusivament humana.

El procés de creació

Ningú neix ensenyat, i encara menys una màquina. Per aquest motiu, el primer pas és educar la IA per ensenyar-li què volem que faci. Cal donar-li dades, les quals funcionaran com a informació basal. Per exemple, si es vol crear un quadre, se li pot donar accés a bases de dades de diferents pintors i estils: cubisme, barroc, etc.

Prenem com a exemple el projecte The Next Rembrandt. Aquest va començar l’any 2015 amb l’objectiu de crear una IA que imités els quadres del pintor holandès. Per aconseguir-ho, se li van introduir dades de persones, paisatges i situacions quotidianes del segle XVII. Després d’aquest entrenament, la màquina va ser capaç de crear pintures que ni tan sols els experts sabien distingir.

Un altre bon exemple és el projecte EMI (Experiments in Musical Intelligence). Si les IA poden crear quadres, per què no també melodies? Aquest és l’objectiu personal de l’artista David Cope. Els resultats, com era esperable, són composicions que recorden les de Mozart, Beethoven i Bach.

Cervell

El resultat de la màquina

Primera qüestió a tenir en compte: quantes dades vol la meva màquina? Si li donem un excés o un dèficit d’informació, barrejarà conceptes i obtindrem una mescla indigerible. La creació serà, doncs, una mena de quadre surrealista, una melodia clàssica que acaba amb ritmes de pop o un text incoherent.

No obstant això, fins i tot si hi posem la quantitat d’informació adequada, hi ha d’haver alguna persona que filtri els resultats. Està comprovat que les IA se’n surten millor amb tot el que no involucri lletres: la literatura se’ls escapa de les mans. Al cap i a la fi, els nens aprenen abans a dibuixar que a escriure.


Ja per acabar…

Una IA mai trencarà les regles. Mai crearà quelcom nou i diferent del que ha estat entrenada per fer. I, sobretot, mai serà res que tingui algun sentit per la IA. El sentit de la creació artística li donem les persones amb les nostres emocions. Perquè, en el fons, de què serveix l’art si no és per despertar sentiments?

Com a conseqüència, les màquines corregeixen les seves obres segons la valoració del públic. Si a la gent li agrada, la IA continuarà per aquest camí. I gràcies a aquestes crítiques, s’adapta per satisfer els nostres gustos, i no els seus.

Per saber-ne més

The New York Times – How A.I. Is Creating Building Blocks to Reshape Music and Art

Science Friday – Human Art By Artificial Intelligence

La Vanguardia – ¿Las máquinas pueden ser artistas?