En què consisteix?
El BIYSC (Barcelona International Youth Science Challenge) és un curs internacional de ciència per a joves d’entre 16 i 18 anys fet íntegrament en anglès.
Està plantejat per ser una experiència totalment immersiva. Durant dotze dies, els participants viuran a Barcelona i assistiran a un cicle de xerrades de diferents investigadors en àmbits molt variats: des d’enginyeries fins a biologia molecular. Encara més important, les participants faran una petita estada a un centre de recerca o universitat de la ciutat.
Tota l’experiència científica va acompanyada d’activitats i propostes de lleure organitzades pels monitors.
A qui va dirigit?
El Barcelona International Youth Science Challenge està dirigit a estudiants de 4t d’ESO, 1r i 2n de Batxillerat. Han de tenir intenció de cursar estudis de ciència, moltíssimes ganes de passar un estiu especial i han de dominar l’anglès. Altres especificacions les pots trobar aquí.
Qui l'organitza?
El BIYSC està organitzat per la Fundació Catalunya La Pedrera i hi col·laboren diversos centres de recerca locals i internacionals. Aquesta fundació també organitza altres programes com Bojos per la Ciència, el Campus Natura o el Joves i Ciència.
Quan i on té lloc?
El curs es fa a Barcelona durant la primera quinzena del mes de juliol. Segons la investigació seleccionada l’estada es fa en un centre de recerca o un altre. Concretament, és un programa residencial, de manera que els participants passen tota l’estada a una residència de Barcelona, aquesta edició és a la residència universitària Àgora BCN.
Quin cost té?
El curs de l’edició 2021 va costar 2600 €, destinats a pagar l’allotjament, àpats, transport, material i activitats… Així i tot, es poden demanar beques a la mateixa fundació per finançar aquesta despesa. Des d’aquí pots accedir a la resta d’informació del programa.
Valoració d'en Marc Piquer
Vaig participar en la primera edició del BIYSC, el 2016, gràcies a una beca de la Fundació Catalunya-La Pedrera. En un principi, em feia una mica de por que l’ambient fos massa competitiu, i també em feia una mica de mala espina que tot plegat fos en anglès. Res més lluny de la realitat. L’ambient general va ser, des del principi, d’una forta companyonia, que va ajudar a poder gaudir de les activitats formatives.
En el meu cas, la part pràctica va ser a l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), on vaig poder fer un tastet d’investigació científica, que va destacar per l’orientació interdisciplinària i polivalent. Avui dia, segueix sent una de les experiències més interessants que he viscut.
Valoració d'en Pau Clavell
El 2016 es va fer la primera edició del BIYSC i vaig tenir la gran sort de poder-hi participar gràcies a la beca que la Fundació Catalunya La Pedrera em va donar per cobrir els costos. Per mi l’aspecte immersiu: els dotze dies seguits i de forma residencial, juntament amb totes les activitats de lleure i la dinamització aportada pels monitors van fer que fos una experiència increïble.
La part pràctica la vaig fer a la Universitat de Barcelona amb un grup de participants molt reduït, de manera que l’atenció era molt personalitzada. Tot i el gran aprenentatge, sense cap mena de dubte el millor va ser la companyia, és una oportunitat per conèixer gent amb els teus mateixos interessos i sobretot fer amics, que 5 anys després encara conservo.