- Títol del llibre: Cervell, manual de l’usuari
- Autor/a: Marco Magrini
- Editorial: Cossetània
- Any de la primera edició: 2021
- Camp científic: neurociència
- Idiomes disponibles: català
Sabies que l’olfacte és l’únic sentit connectat directament amb el cervell? O que el son serveix per eliminar informacions inútils i fixar les importants? Marco Magrini, periodista científic, ens explica a través d’aquest llibre tot el que necessitem saber sobre el cervell.
Cervell, manual de l’usuari és un d’aquells llibres que tant pot servir per lectura com per consulta. Si realment tens un interès per entendre el funcionament del cervell, te’l pots llegir sencer perquè tracta el tema de forma amena. Però també pots llegir-te només els temes que t’interessin. El pots guardar a un prestatge i tenir-lo sempre a mà per quan vulguis buscar-hi informació; tu tries com el vols fer servir.
El llibre s’estructura com si es tractés del manual d’una rentadora. Literalment. Conté 12 capítols diferents, cadascun inspirat en un dels apartats d’un manual d’instruccions: components, instal·lació, models, problemes comuns, extensions, versions futures, etc. Tots els temes estan ben explicats i amb força profunditat, però alhora en un llenguatge planer i un cert toc d’humor. Potser aquest és precisament un dels punts que més s’agraeixen.
“Un manual complet de tot allò que sabem sobre el cervell […] seria monumental i consultable només per un neurocientífic. Aquest manual, en canvi, és suficient per a l’usuari comú d’un cervell humà.”
Un altre punt a favor d’aquest llibre és la contextualització dels continguts. Cada vegada que parla d’un tema nou, no ho fa de cara barraca, sinó que comença explicant una anècdota o un fet històric. D’aquesta manera, introdueix el lector a les idees que vol detallar i fa que digerim millor la informació. No és en cap cas com aquells llibres densos on l’autor intenta fer-te empassar la informació coll avall amb un embut.
Ara bé, si hagués de ressaltar algun aspecte negatiu, em quedaria amb la simplificació excessiva d’alguns punts. Per exemple, en un capítol ens parla del “cervell reptilià”, un terme que no s’adapta al coneixement actual que tenim del cervell, ja que tot el nostre cervell està igualment evolucionat. En altres parts, com ara en les diferències de sexe en el cervell, crec que el tema és prou delicat i seria adequat revisar-lo i inclús reescriure’l. Quan et penses que s’ha ficat en un sarau, lluny de sortir-ne, veus com encara s’hi embolica més.
Amb tot, Cervell, manual de l’usuari és un dels llibres de referència que no han de faltar a la biblioteca de qualsevol amant de la ciència. És senzill, amè i, el millor de tot, està disponible en català.