- Títol del llibre: The Cortex and the Critical Point
- Autor/a: John M. Beggs
- Editorial: The MIT Press
- Any de la primera edició: 2022
- Camp científic: física, neurociència
- Idiomes disponibles: anglès
Durant els darrers anys hi ha hagut un canvi de paradigma en l’estudi del cervell, o més aviat en la forma d’entendre’l. El desenvolupament dels sistemes complexos ha fet que es comenci a estudiar el cervell com una xarxa complexa, és a dir, un conjunt de nodes connectats entre si per enllaços amb unes propietats específiques. Per aquest motiu, múltiples investigadors i investigadores d’arreu del món s’han preguntat si veritablement el cervell es pot tractar com una xarxa complexa i, en cas afirmatiu, si opera prop del punt crític òptim per a l’activitat cerebral. Aquest és el tema principal del llibre.
Malgrat tots els temes anteriorment mencionats poden semblar abstractes i massa tècnics, l’autor els tracta a nivell divulgatiu començant des del més bàsic. Així mateix, els exemplifica amb casos que poden ser més fàcil d’imaginar i mostrant articles recents (i algun històric) amb els resultats que fonamenten el concepte o les observacions conegudes. D’aquesta manera, si t’interessa aprendre més sobre un tema específic, pots consultar les fonts originals.
El llibre s’estructura en nou capítols que presenten un concepte diferent. Estan endreçats de manera que van construint un puzzle, començant pel més essencial i cada vegada afegint més i més detall. Es poden llegir independentment, però es recomanable seguir l’ordre. Cada capítol s’inicia amb una petita cita, continua amb la presentació del tema principal, mentre va introduint les troballes científiques actuals i, després planteja els problemes trobats i possibles solucions. Finalment, acaba amb un breu resum, molt útil per fer alguna consulta.
Tota la ciència és física o bé col·leccionar segells. – atribuïda a Ernest Rutherford.
Bé, doncs resulta que hi ha alguns segells paga la pena col·leccionar. – Sydney Brenner
Aquest llibre va arribar a les meves mans a causa d’un “Journal Club” (el que vindria a ser un club de lectura tradicional, però en un entorn laboral i científic). En aquell moment em va semblar un tema fascinant. He de dir que potser la meva opinió és una mica esbiaixada, donat que la meva recerca està força vinculada. Això sí, a companys i companyes de feina amb perfils professionals variats també els hi va semblar molt interessat. En paraules seves, els hi va donar una visió completament diferent del cervell i de l’ús de la física per tractar temes relacionats amb la biologia i la medicina.
En conclusió, si us agrada aprendre contínuament i estar al dia de la recerca més puntera, és un llibre imprescindible. Això sí, no és una lectura de transport públic, ans al contrari. Excel·lent llibre per diumenge matí o tarda, depenent de si sou més o menys matiners. És una llàstima, però, que no existeixin encara traduccions al català o castellà. El podeu trobar disponible en paper, ebook i en PDF d’accés obert (gratuït) al següent enllaç.