Introducció

La ciència es troba arreu, al nostre dia a dia, amb les coses més quotidianes, fins i tot, als castells. L’activitat que us portem són un cicle de xarrades on diferents investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) donaran a conèixer la ciència que envolta el món casteller. Aquestes activitats estan impulsades per la Unitat de Comunicació de la Ciència (ComCiència) i la Càtedra per a l’Estudi del Fet Casteller de la Universitat.

En què consisteix?

Són una sèrie de xarrades on setmanalment es parlarà de la relació que tenen amb els castells sis disciplines científiques diferents, com són la química, el turisme, l’arquitectura, la història de l’art, la psicologia i la medicina. Es tracta d’una activitat del projecte Castells de Ciència, que pretén fer divulgació científica a partir d’un fenomen cultural, multitudinari, arrelat al territori i reconegut, com són els castells.

Quan i on té lloc?

Van començar el passat 26 de maig i hi haurà una xarrada cada setmana fins al 30 de juny als Jardins del Teatre Metropol de Tarragona. 

El programa és el següent: 

  • Dimecres 1 de juny es parlarà des de l’àmbit de la gestió i el turisme, de la mà de Jaume Gené, Investigador del Departament de Gestió d’Empreses, i Maurici Segú, expert en màrqueting turístic, conduïdes per Carles Cortés, periodista casteller. 
  • Dijous 9 de juny es parlarà de l’arquitectura dels castells amb Albert Samper, investigador de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura (URV), i Arnau Montoya, arquitecte i doctorand.
  • Dijous 16 de juny a càrrec de la Maria Lluïsa Gené, doctora en Història i Història de l’Art (URV), es parlarà de l’art que envolta el món casteller i la visió que músics, arquitectes i pintors icònics en tenien. 
  • Dimecres 22 de juny es parlarà de la psicologia i com afecta el món casteller amb Jaume Descarrega, investigador del Departament de Psicologia (URV).
  • Dijous 30 de juny es parlarà dels límits dels castells amb Jaume Rosset, doctor en Medicina i Cirurgia i Especialista en Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia.

A qui va dirigit?

Es tracta d’una activitat gratuïta. Les xarrades s’adrecen al públic general, sobretot aquell que està engrescat amb el món casteller i el vol entendre des d’una nova perspectiva. Les xarrades tenen caire divulgatiu i són obertes a tot el públic

Valoració de Ciència Oberta

Com bé sabem, veure el món que ens envolta amb una mirada científica et permet entendre’l millor, aprendre’n, veure’l d’un altre punt de vista… Amb aquest cicle de xarrades els espectadors podran prendre una nova perspectiva del món casteller. A la pròxima diada poder donar dades interessants als seus acompanyants o rebatre amb arguments a les velles glòries de la colla.