El mareig i el vertigen són sensacions molt desagradables. Estàs de vacances, gaudint d’una estona de tranquil·litat al cotxe… I apareix inesperadament per arruïnar-te el dia. En aquest reportatge parlarem sobre l’origen dels marejos, sobre les seves causes i sobre els remeis.
Què és el vertigen?
Moltes vegades diem que estem marejats, quan, en veritat, hauríem de dir que tenim vertigen. Però no ho fem, ja que ens pensem que el vertigen és la por a les altures. Bé, sí, és veritat que pot ser això. Tanmateix, el diccionari ens indica el següent:
- [LC] [MD] Rodament de cap.
- [LC] [MD] Sensació d’inseguretat i de por de caure daltabaix experimentada per algú quan s’acosta al caire d’un lloc elevat.
Per tant, també direm que tenim vertigen quan el nostre voltant dona voltes. És una situació en la qual veiem un moviment que no existeix. En canvi, només direm que tenim mareig quan estem inestables, és a dir, quan estem a punt de caure.
Una malaltia, moltes causes
Sigui vertigen, sigui mareig, quines són les seves causes? Hi ha una gran quantitat de factors que poden originar aquestes sensacions. És més, moltes vegades ni tan sols estan relacionats.
- No arriba prou sang al cervell.
- Hi ha una baixada de pressió arterial.
- Hi ha una baixada de glucosa en sang.
- Hem estat exposats al sol.
Després d’algun d’aquests fets, el nostre cos comença a sentir debilitat. També pot donar-se fatiga, inestabilitat, deshidratació, suor i somnolència, entre altres símptomes.
El mareig del cotxe
Una altra causa molt comuna és el moviment. És el típic cas que es dona quan anem en cotxe, o bé quan estem en un parc d’atraccions. Aquest tipus de mareig té un nom especial, anomenat cinetosi.
L’origen d’aquest trastorn rau en una contradicció. Els músculs dels braços i les cames, juntament amb la vista, ens diuen que no ens estem movent. No obstant això, el sistema vestibular, situat a l’orella, ens diu que sí.
Centrem-nos un moment en l’aparell vestibular. Allà hi ha unes estructures, anomenades conductes semicirculars, que ens informen sobre els girs del cap. Al principi de cada conducte hi ha una coberta gelatinosa, anomenada ampolla. En girar el cap, el líquid tendeix a quedar parat perquè la cúpula s’inclina en la direcció contrària al moviment que estem començant (inèrcia).
En resum, pot passar que el líquid dels conductes semicirculars es mogui, però que els nostres músculs estiguin quiets. Llavors ens arriben dues informacions diferents: el cap està girant, però estem quiets en un mateix lloc.
Les solucions
Un dels medicaments més famosos és la Biodramina, el principi actiu del qual és el dimenhidrinat. Abans d’aquest medicament n’hi havia d’altres, però eren més perillosos i tenien més efectes secundaris. En canvi, la Biodramina només en té un: pot ocasionar somnolència.
Una curiositat: saps quan es va utilitzar la Biodramina per primera vegada? Va ser ni més ni menys que durant el dia D, el famós episodi que va precipitar el final de la Segona Guerra Mundial. Els soldats britànics i americans que van arribar a les platges de Normandia van prendre’n una bona dosi per evitar el mareig.
Què fa la Biodramina? Té un efecte antihistamínic, d’aquí que causi somnolència. També inhibeix l’estimulació vestibular perquè inactiva els receptors colinèrgics.
Ja per acabar…
A més a més dels medicaments, també hi ha altres remeis que poden ajudar. Els més clàssics són seure davant del cotxe, prendre l’aire, evitar llegir al cotxe, fixar la vista a l’horitzó, refrescar-se amb una mica d’aigua, etc.
Per saber-ne més
RTVE – ¿Cómo puedo prevenir y controlar los vértigos y mareos?
Saludalia – Claves para no marearse en los parques temáticos
El País – Biodramina: 60 años contra el mareo