A l’antiga Grècia, hi havia la creença que tot el món està basat en un mateix patró. Es van adonar que la natura i l’ésser humà estan construïts seguint la mateixa proporció, la qual es repeteix una vegada i una altra. D’aquí que s’exportés cap a les belles arts, des de la música i la dansa fins a l’arquitectura i l’escultura. Aquest patró es va anomenar proporció àuria.

En què consisteix la proporció àuria?

Suposem que tenim un segment i el volem dividir en dues parts. Això sí, nosaltres el volem tallar de manera que el segment total entre el fragment gran sigui igual al gran entre el petit. Si resolem aquesta equació, obtenim una única solució:

Proporció
Càlcul de Phi

Aquest número que hem obtingut és l’anomenat nombre phi (Φ=1,618033…), anomenat així en honor a Fídies, un dels arquitectes del Partenó d’Atenes. Ell mateix va fer servir aquesta proporció en tots i cadascun dels elements d’aquest edifici. Si no t’ho creus, agafa un regle i fes la prova. Divideix la seva amplada entre la seva alçària, l’alçària entre la mida de la columna, etc. Obtindràs sempre el mateix valor: el nombre phi.

La proporció àuria en la natura

Tal com hem fet amb les dimensions del Partenó, el nombre phi es pot obtenir quan comparem valors del món que ens envolta. A continuació en deixem alguns exemples:

  • El nombre de femelles respecte al de mascles de qualsevol rusc d’abelles del món.
  • El diàmetre de cada tram de l’espiral amb el següent de qualsevol cefalòpode, com ara el nàutil.
  • El diàmetre de cada espiral de les pipes de gira-sol respecte a la següent fila.
  • El gruix de les branques principals d’un arbre respecte al del tronc.
  • Per cada volta completa de l’hèlix de DNA, la seva llargada (3,4 nm) respecte a la seva amplada (2,1 nm).
  • La mitjana aritmètica de les distàncies al sol dels objectes astronòmics successius, tenint en compte el cinturó d’asteroides (Ceres) i Plutó.
Objecte astronòmicDistància al sol en milions de quilòmetresRaó entre les distàncies
Mercuri57,91
Venus108,21,869
Terra149,61,383
Mart227,91,523
Ceres413,71,815
Júpiter778,61,881
Saturn1433,51,841
Urà2872,52,004
Neptú4495,11,565
Plutó58701,306
Mitjana aritmètica = 1,6187

Els éssers humans, com a part de la natura, també podem trobar la proporció àuria en el nostre cos. Si encara guardes la cinta mètrica, prova de dividir les següents mesures:

  • La teva alçada entre la distància del melic a terra.
  • La distància del braç entre la del colze als dits.
  • La distància dels malucs a terra entre la del genoll a terra.
Home de Vitruvi
L’Home de Vitruvi, de Leonardo da Vinci, mostra la proporció àuria en les dimensions del cos humà.

La proporció àuria en les creacions humanes

Ja hem vist que els grecs van fer servir el nombre phi en la construcció del Partenó. No obstant això, al llarg de la història hi ha hagut molts altres edificis que s’han inspirat en aquesta proporció:

  • La catedral de Nôtre Damme de París.
  • La torre Eiffel.
  • L’edifici de les Nacions Unides de Nova York.

Tanmateix, no només trobem el nombre phi a la natura o en l’art. Diàriament fem servir objectes en els quals s’ha tingut en compte la proporció àuria per a la seva elaboració. En són bons exemples la llargada de les targetes bancàries i de les capses de cigars respecte a l’amplada. O, fins i tot, les dimensions de molts televisors.


Ja per acabar…

Amb aquest reportatge he volgut posar de manifest que la proporció àuria està present en molts fenòmens de la natura. En alguns casos s’hi assembla més que en d’altres, però no es pot negar que el patró en compleix. En el fons, aquesta és la tasca de la ciència: buscar patrons dins d’un conjunt desordenat de dades.

Ara bé, intentar explicar per què la natura segueix aquesta proporció i no una altra ja s’escapa de l’àmbit de la ciència. Moltes vegades tendim a confondre la causa amb la finalitat: els científics se centren a descriure el món, mentre que altres branques del pensament busquen significat a aquests fets. Per tant, buscar sentit al nombre phi ja és feina de cadascú. Per la nostra part, ho deixem aquí.

Per saber-ne més

RTVE¿Por qué el número PHI, Φ, es la proporción divina y de oro?

Live SciencePhi: The Golden Ratio

Maths is FunGolden Ratio