Introducció
Si parlem de DNA, automàticament apareix al cap de tothom la famosa i paradigmàtica estructura helicoidal. El descobriment de la seva estructura fou una fita que va marcar un abans i un després en la ciència i va valer un premi Nobel de Medicina o Fisiologia l’any 1962. Els científics James Watson, Francis Crick i Maurice Wilkins varen ser els premiats per aquesta gesta revolucionària… però, com de costum, el premi va invisibilitzar les aportacions i treballs d’una altra persona: dona, científica, química i cristal·lògrafa. El seu nom era Rosalind Franklin. Sense ella, la coneguda doble hèlix no hauria sigut possible.
Rosalind Franklin va ser una científica britànica nascuda a Londres l’any 1920. Després d’una curta però prolífica carrera va morir prematurament l’any 1958 amb tan sols 37 anys, sense l’oportunitat de veure la seva feina reconeguda.
Coincidint amb el centenari del seu naixement, el CRAI Biblioteca de Física i Química de la UB ha organitzat una exposició dedicada a la seva activitat científica basant-se en fons bibliogràfics acompanyada d’una mostra sobre Dones i Ciència.
En què consisteix?
L’exposició, dedicada a la carrera de Rosalind Franklin, s’estructura en tres eixos d’acord amb la seva trajectòria. La mostra ofereix conèixer la rellevància de les seves contribucions a través dels coneixements i moments vitals que va viure en les tres etapes.
En l’acte d’inauguració de l’exposició es va comptar amb una conferència a càrrec de la Dra. Lourdes Campos amb el títol “Rosalind Franklin 100 años después, una carrera desigual”.
A qui va dirigit?
L’exposició està dirigida a totes aquelles persones que vulguin conèixer més a fons la vida i obra de la dona al darrere d’un dels principals descobriments científics del segle XX i ser partícips del seu merescut reconeixement.
Quan i on té lloc?
L’exposició es pot visitar al CRAI Biblioteca de Física i Química de la UB que es troba a Avinguda Diagonal, 645, 08028 Barcelona. Va obrir el 19 de novembre del 2021 i estarà disponible fins al 31 de maig del 2022. Obre de dilluns a divendres de 8.00h a 20.00h.
Valoració de Ciència Oberta
Des de Ciència Oberta, considerem que la visita d’aquesta exposició és una molt bona oportunitat per obtenir una visió global d’una personalitat d’importància clau en la ciència de l’últim segle. No només pels seus descobriments de forma aïllada, sinó per entendre la seva trajectòria i conscienciar-se de les dificultats que afrontà pel fet de ser dona. Recordar aquestes figures és una forma de continuar endavant de manera més justa!